Herbal & Acupuncture Treatment Ltd.

Hoofdpijn & Migraine

Beide klachten komen zeer veel voor en kunnen het alledaagse leven ernstig verstoren. Sommige mensen hebben zoveel klachten dat ze zich ziek moeten melden. In de praktijk kunnen deze klachten vaak met zeer goed resultaat worden behandeld met acupunctuur en fytotherapie. De traditionele Chinese geneeskunde richt zich op het behandelen van specifieke gezondheidsklacht door te zoeken naar de oorzaak. Wat dat kan zijn is bij elke patiënt weer verschillend en er kunnen dan ook verschillende behandelmethoden worden ingezet om de balans in het lichaam weer te herstellen.

Vaak last van hoofdpijn of migraine? Blijf er niet mee rond lopen

In het westen kan een symptoom als hoofdpijn algemeen worden behandeld met paracetamol of aspirine. Dezelfde hoofdpijn moet in de Chinese geneeskunde worden gedifferentieerd. Een verstoring van lever energie kan migraine of zware hoofdpijn veroorzaken die gepaard gaat met misselijkheid, overgeven en gevoeligheid voor licht en geluid. Deze hoofdpijn kan een relatie hebben met woede of gevoelens van frustratie. Een andere vorm van hoofdpijn kan veroorzaakt worden door een verstoord maag en darm patroon dan zijn er vaak symptomen als constipatie, maagzuur of darmgassen. Hoofdpijn kan ook verwant zijn aan een acute indigestie of aan een chronische gezondheidsklacht denk aan astma en allergieën of premenstrueel syndroom.

Tian ma gou teng yin

Een kruidenformule en acupunctuur kunnen, afhankelijk van de aard en de complexiteit van de klacht, vaak goed helpen. Deze vormen van therapie worden al duizenden jaren toegepast.  Oude formules zijn door de jaren heen beproefd. Een bekende eeuwenoude formule die vaak in de praktijk wordt ingezet bij hoofdpijn en migraine klachten is ‘Tian Ma Gou Teng Yin’. Deze formule kalmeert de lever, verdrijft wind, klaart hitte, beweegt het bloed en voedt de lever en de nier energie. Dit is slechts een voorbeeld want er zijn vele patronen die herkend worden en dan ook vele formules die mogelijk zijn. Een uitgebreide diagnose biedt uitkomst.

Waar zit hoofdpijn en waar komt het vandaan?

De diagnose en behandeling hangt af van een aantal variabelen. De locatie van de hoofdpijn. Zit de hoofdpijn achter de ogen, bij de slapen, of meer bovenop het hoofd? Wanneer treedt de hoofdpijn op, ‘s nachts, ’s morgens of na het eten? Helpt een koude doek of een donkere kamer? Wat voor soort pijn is het? Is de pijn kloppend, zeurend, drukkend of juist scherpe stekende pijn? Dit zijn een paar voorbeelden van vragen die gesteld worden in de praktijk. Vaak zien we spanningshoofdpijn, migraine en hoofdpijn die ontstaat door medicijngebruik.

Waarom guasha & cupping goed helpen bij spanningshoofdpijn

Bij spanningshoofdpijn zijn de spieren van de schouders en de nek vaak heel erg gespannen. Het bloed en de energie die de schedel voeden worden hierdoor plaatselijk geblokkeerd. Deze stagnatie van energie geeft hoofdpijn. Dit is vaak een zeurende pijn die een paar dagen tot enkele weken kan aanhouden. De behandeling bij dit soort hoofdpijn is er juist op gericht om de blokkades op te heffen zodat energie weer vrij kan stromen.

Helpt acupunctuur mij van hoofdpijn af?

Afhankelijk van de oorzaak van de hoofdpijn kan in veel gevallen acupunctuur de hoofdpijn effectief bestrijden. Het resultaat is geheel afhankelijk van het type hoofdpijn en de bijkomende factoren die voor iedere patiënt verschillend zijn. Maar gemiddeld zijn er vijf tot zes behandelingen nodig om te kunnen beoordelen of het behandelplan in uw geval effectief is. Sommige mensen verlaten de praktijk al volledig klachtenvrij na zes behandelingen.

Meer informatie of een afspraak maken?
Tarieven diverse behandelmethodes