Joop Tjeertjes

Joop Tjeertes

Joop Tjeertes is sinds 1984 fysiotherapeut en acupuncturist en aangesloten bij de NVA (Nederlandse Verening voor Acupunctuur). Hij behandelt een breed spectrum aan gezondheidsproblemen met Acupunctuur, GuaSha en Cupping.

Zijn specialisatie voor de behandeling van pijnklachten heeft hij met succes ontwikkeld en deze is gebaseerd op de integratie van diverse methodes uit de Traditionele Chinese Geneeskunst (TCG). Ook ziet hij veel patiënten die gezondheidsproblemen ervaren door emotionele blokkades zoals stress, burn-out, angst, verdriet en emoties bij chronische ziekten.

Wat is cupping?

De Traditionele Chinese Geneeskunst (TCG)  gebruikt Cupping,  een praktische methode om de fascia te onderzoeken en te behandelen door middel  van vacuümcups die op de  huid worden geplaatst. De fascia is een bindweefselstructuur onder de huid waar bloedvaten en zenuwen ingebed zijn. De fascia zorgt dat we flexibel zijn en daarom wordt deze ook wel ons rubberpak genoemd. De cups worden, daar waar de patiënt klachten heeft, kort op de huid geplaatst. Hierna verschijnt er een lichte verkleuring van de huid, die laat zien dat de fascia niet gemakkelijk beweegt. Hierna zal deze beweeglijker worden. Als deze behandeling van enkele minuten klaar is, wordt ook een paar minuten GuaSha gedaan om de meridiaan van rommel te bevrijden.

Wat is GuaSha?

De Traditionele Chinese Geneeskunst (TCG) gebruikt het woord Qi om energie aan te duiden. Als  Qi door de twaalf meridianen in ons lichaam  kan stromen, dan kan de Qi haar functie uitoefenen en ons gezond houden. Toch is er ook beschadigende energie en die wordt Sha genoemd. Wij kennen dat ook nl. bij het op de tocht zitten en een stijve nek krijgen. Tocht is dan een  beschadigende energie. Zo zijn er veel vormen van Sha. Door stress en  door klimatologische invloeden gaan veel lichaamscellen dood. Per dag zijn dat tussen de 50 en 500 miljoen dode cellen. Deze vormen een belemmering van de Qi en worden Sha genoemd. Met GuaSha worden de dode cellen, deze rommel, dus opgeruimd.