Herbal & Acupuncture Treatment Ltd.

Hooikoorts, huiduitslag, darmproblemen, voedselintoleraties, netelroos, zwellingen en hoofdpijn

De laatste tien jaar is het aantal mensen met allergische reacties explosief gestegen. Allergie is een heel vervelende en soms ernstige klacht. De oorzaak ervan kan lichamelijk of psychosomatisch zijn volgens de medische opinie. In de Chinese geneeswijzen is er niet één woord voor allergie. Het gaat om verschillende systemen met verschillende functies die allemaal een relatie met elkaar hebben.

Seizoenswisslingen & Allergie

Vaak komen patiënten die last hebben van allergische klachten rond de seizoenswisselingen, vooral tijdens de herfst en in het voorjaar. Dit heeft te maken met een prikkel van buitenaf die als reactie irritatie aan de ogen kan geven, hoesten, keelpijn, benauwd zijn en in gevallen ook jeuk veroorzaakt. In het voorjaar kan dit komen door pollen. Hooikoorts is één van de meest voorkomende allergieën. In het lichaam ontstaat een allergische reactie en komt er de stof histamine vrij. Histamine zorgt ervoor dat hooikoortsklachten optreden. Hooikoorts kan heel hinderlijk zijn. Het kan invloed hebben op je werk, op school, je nachtrust of je sociale bezigheden.

Als je naar de praktijk komt in de periode waarin klachten erger worden is de behandeling erop gericht om de acute symptomen te verlichten.  Maar in wezen is je afweermechanisme in de war en is een preventief behandelplan op z’n plaats. Het advies is dan ook om ruim voor het voorjaar dit behandelplan te starten. Dan werkt het afweermechanisme optimaal in de periode waarin het nodig is. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn die een allergische reactie geven. Het immuunsysteem reageert in zo’n geval heftig op de stoffen waardoor de allergische reactie merkbaar wordt.

Allergie volgens de traditionele Chinese geneeswijze

De traditionele Chinese geneeswijzen stelt dat allergie kan worden veroorzaakt door een invasie van externe pathologische factoren. Dit kunnen bijvoorbeeld insectenbeten, slechte voedingsgewoonten, of emotionele verstoringen zijn. De reactie kan ook worden veroorzaakt door een te grote inspanning (zowel mentaal als fysiek). Symptomen zijn gedefinieerd in klassieke symboliek. Het is een aanval van kwade krachten die een verstoring van lichaamsvloeistoffen kan veroorzaken. Vaak is er sprake van een onderliggende deficiëntie, een zwakte van Energie, het Bloed of een bepaalde zwakte in een orgaan. Organen als de Longen, het Hart, de Lever, Milt en Maag zijn veelal bij allergieën betrokken.

Het is dan van belangrijk om het immuunsysteem weer in evenwicht te brengen. Door de balans te herstellen met acupunctuur en Chinese kruiden kunnen overmatige reacties van het immuunsysteem op prikkels (allergenen) vaak verminderen.

Esther had last van allergieën. Ze moest vaak antihistamica nemen. Daar werd ze slaperig van en daardoor kon ze niet goed functioneren. Ze had perioden van duizelig zijn en een te hoge bloeddruk. Met kruiden die Wind verdrijven, die Warmte en Vochtigheid uit het hoofd en de sinussen verwijderen en die tegelijkertijd de Long, de Maag en de Darmen bevochtigden en ontstopten was ze in staat haar symptomen tot een acceptabel niveau terug te brengen.

Meer informatie of een afspraak maken?
Tarieven diverse behandelmethodes