Herbal & Acupuncture Treatment Ltd.

Opvliegers, overmatig zweten, slecht slapen, depressieve gevoelens, gewichtstoename, hartkloppingen, huilbuien, rare wiebelbenen, haaruitval, hoofdpijn, gewrichtspijnen

De overgang is een natuurlijk veranderingsproces waarin je als vrouw van een vruchtbaar lichaam naar een onvruchtbare levensfase gaat. Een belangrijk veranderingsproces waarbij zowel fysiek als emotioneel veel vrouwen gezondheidsklachten ervaren.  Het aantal vrouwen met overgangsklachten is groot. In Nederland zijn 1,2 miljoen vrouwen in de overgang en 80% van hen heeft last van overgangsverschijnselen zoals opvliegers en slecht slapen. Eén op de drie heeft hier zo veel last van dat ze zich regelmatig ziek meldt. De overgang duurt gemiddeld 4 tot 6 jaar. De meeste overgangsklachten gaan vanzelf over, maar ongeveer 15% van de vrouwen heeft na 10 jaar nog verschijnselen.

Herbal & Acupuncture Treatment Ltd.

Heb je veel last van opvliegers en gooi jij je voeten ’s nachts ook buiten de dekens? Dan helpt het masseren van acupunctuurpunt met munt crème. Als je dan ook ’s avonds voor het slapen je voetzolen ermee insmeert geeft het een heerlijk koele nachtrust.

Veel van mijn patiënten zijn bewust bezig met deze veranderingsfase. In de traditie van de Chinese geneeskunde wordt de overgang ook wel beschreven als een ‘gouden moment’. Een nieuwe levensfase van wijsheid en berusting dient zich aan. Als je er midden in zit en klachten bepalen de kwaliteit van je dag en emoties lijken onbeheersbaar dan kun je misschien niet veel met deze teksten. Maar bewustzijn over je gezondheidsklachten en de overgangsfase, ermee werken in plaats van het te onderdrukken, inzicht in bepaalde patronen daar kun je wel wat mee. Coaching biedt tijdens de behandelingen dit inzicht. Denk ook aan korte meditaties en bewegingsoefeningen die je meekrijgt. De behandeling helpt je de overgangsperiode meer ontspannen door te komen. Daar ligt volgens de traditie het ‘gouden moment’, een bewust veranderingsproces.

Hoe de overgang wordt gezien in de traditionele Chinese geneeskunde

Gezondheidsklachten tijdens de overgang worden in de traditionele Chinese geneeskunde over het algemeen toegewezen aan de afname van nier energie. Gezondheidsklachten zijn het resultaat van je leefstijl, van invloeden die je gevormd hebben en ook spelen erfelijkheidsfactoren een rol. Een gezonde leefstijl heeft wel degelijk invloed op de mate van klachten tijdens de overgang. Langdurige en overmatige stress leiden tot energieblokkades en vermoeidheid.

De behandeling van de overgang met traditionele Chinese geneeskunde (TCG)

In Aziatische landen komen de symptomen van de overgang aanzienlijk minder voor dan in Westerse landen. Dit kan te maken hebben met het verschil van eetgewoonten en het gebruik van inheemse natuurlijke remedies. Vaak beginnen vrouwen in Aziatische landen al met acupunctuur en natuurlijke remedies voordat de overgang aanvangt.

Meer informatie of een afspraak maken?
Tarieven diverse behandelmethodes